De ce soarele nu ne incalzeste pe toti la fel?

 De ce soarele nu ne incalzeste pe toti la fel? 

Gandul de marti, 9 august 2022

Iata o intrebare care ma framanta inca de cand eram copil. Din clipa cand am descoperit ca intre vietile oamenilor exista diferente uneori uriase, am simtit nevoia sa urlu spre cer, sa intreb zeii si muritorii deopotriva.

De ce, dacă soarele are o infinitate de raze, dacă-i atât de darnic şi le trimite toate pe pământ, atât de mulţi oameni trăiesc la umbră, neatinşi de căldura binefăcătoare, dătătoare de speranţă şi viaţă senină, lipsită de griji?

Trimite pe Facebook:

 

 De ce omul, in aroganta lui fara de margini, se face stapan peste pamant, peste plante si animale, peste alti oameni si chiar peste cerul ce sta deasupra noastra, martor albastru inocent al atator faradelegi?

Cum este posibil ca oamenii, desi se nasc egali, sa fie separati de atatea bariere? De ce unora le este frig si foame, in vreme ce altii lenevesc pe sezlonguri, la soare, in fata unor vile uriase?

De ce trebuie sa existe atatea diferente intre noi? De ce nu ii putem ajuta pe cei care sufera? De ce trebuie ca oamenii sa sufere? De ce soarele nu ne incalzeste pe toti in mod egal? 

Ne-am facut stapani peste razele lui si le impartim asa cum vrem, fara sa ne pese de amaratii carora nu le mai ramane nimic. Asta inseamna omenie? Asta este ce a ramas din umanitate? 

Ma doare sufletul de cate ori ma gandesc la aceste intrebari. Ma doare sufletul de mila celor care, desi traiesc sub soare, nu se pot bucura de frumusetea si caldura lui. 

Da-ti oamenilor soarele inapoi! Da-ti oamenilor sansa de a fi egali! E cumplit sa te gandesti ca sunt copii si batrani care rabda de foame, de frig, din cauza unor boli care, in anumite parti ale lumii, ar putea fi usor vindecate. 

Viata e cumplita uneori. De ce soarele nu ne incalzeste pe toti la fel?





Cu cat stii mai multe, cu atat suferi mai tare pentru toate nedreptatile care se petrec pe aceasta lume. E cumplit sa te gandesti ca exista locuri unde copiii mor pur si simplu sub ochii ingroziti ai parintilor doar din cauza ca nu au avut o cana de apa sa bea, cand noi, in lumea civilizata, batjocorim apa pentru ca o avem la discretie. 

E dureros sa te gandesti ca pe pamant exista femei care sunt violate si ucise de propria lor familie, ca nu au voie sa iasadin casa neacoperite si neinsotite de un barbat, ca nu li se permite altceva in afara de a avea grija de casa, de copii si de barbat. 

E ingrozitor sate gandesti ca in unele zone ale lumii barbatii lupta cu leii pentru o bucata de carne sau ca vaneaza lacuste si greieri ca sa aiba ce sa le dea copiilor si femeilor de mancare. Asta in vreme ce noi risipim de parca aceste resurse ar fi nelimitate, de parca am avea un corn al abundentei. 

De ce soarele nu ne incalzeste pe toti la fel?

Soarele este sursa principală de energie pentru viața de pe Pământ și joacă un rol esențial în încălzirea planetei noastre. Cu toate acestea, nu toți oamenii și regiunile de pe Pământ resimt această încălzire în același fel. 

Există o serie de factori care influențează modul în care soarele ne încălzește și distribuția energiei sale pe suprafața Pământului. În acest articol, vom explora câteva dintre aceste aspecte științifice și factori influențatori care determină de ce soarele nu ne încălzește pe toți la fel.

Unghiul de incidență al razelor solare: Unul dintre factorii cheie care influențează cât de multă căldură primim de la soare este unghiul de incidență al razelor solare. Acesta se referă la unghiul sub care razele solare ating suprafața Pământului. 

Cu cât sunt mai aproape de perpendiculare, cu atât energia este mai concentrată și, prin urmare, mai intensă. Regiunile situate aproape de ecuator primesc în mod general o încălzire mai intensă, deoarece razele solare cad perpendicular pe suprafața lor, în timp ce zonele polare primesc o încălzire mai slabă, deoarece razele solare cad sub un unghi mai înclinat.


Lungimea călătoriei prin atmosferă: Călătoria razelor solare prin atmosfera Pământului poate afecta cantitatea de energie care ajunge la suprafața noastră. Atunci când razele solare trec prin atmosferă, aceasta acționează ca un filtru și dispersează o parte din radiația solară. 

Cu cât distanța pe care o parcurg razele solare prin atmosferă este mai mare, cu atât mai multă energie este absorbită sau disipată înainte de a ajunge la sol. Prin urmare, regiunile aflate la latitudini mari, cum ar fi cele din apropierea polilor, primesc mai puțină energie solară din cauza călătoriei mai lungi prin atmosferă în comparație cu regiunile situate aproape de ecuator.


Grosimea stratului de atmosferă traversat: Pe măsură ce razele solare trec prin atmosferă, întâlnesc diferite straturi și compoziții ale acesteia. Atmosfera terestră este alcătuită din mai multe straturi, inclusiv troposfera, stratosfera, mesosfera și termosfera. 

Fiecare strat are caracteristici proprii și poate afecta absorbția și dispersia radiației solare. De exemplu, stratul de ozon din stratosferă joacă un rol important în absorbția radiațiilor ultraviolete dăunătoare, în timp ce particulele atmosferice din troposferă pot dispersa radiația și pot contribui la efectul de încălzire globală.


Distribuția terestră a apei și a maselor continentale: Prezența apelor și maselor continentale pe suprafața Pământului are, de asemenea, un impact semnificativ asupra modului în care soarele ne încălzește. Apele, cum ar fi oceanele și măriile, au o capacitate termică mai mare decât solul, ceea ce înseamnă că se încălzesc mai lent și mențin căldura mai mult timp. 

Regiunile situate în apropierea apelor pot beneficia de această capacitate termică mai mare și pot avea temperaturi mai blânde și mai constante în timpul anului. Pe de altă parte, regiunile cu masive continente vor resimți fluctuații mai mari ale temperaturii, deoarece solul se încălzește și se răcește mai rapid decât apa.


Factorii climatici locali: Climatul unei regiuni este rezultatul combinației mai multor factori, cum ar fi vânturile predominante, altitudinea și prezența caracteristicilor geografice specifice, cum ar fi munți sau văi. Acești factori pot influența modul în care soarele ne încălzește într-o anumită regiune. 

De exemplu, în regiunile montane, cu altitudini mai mari, temperaturile sunt în general mai scăzute, deoarece aerul rece de la înălțime coboară și se acumulează în văi. De asemenea, prezența norilor și a ceții poate bloca razele solare și poate duce la o încălzire mai slabă în anumite zone.

Concluzie: Există o serie de factori care determină de ce soarele nu ne încălzește pe toți la fel. Unghiul de incidență al razelor solare, lungimea călătoriei prin atmosferă, grosimea stratului de atmosferă traversat, distribuția terestră a apei și a maselor continentale și factorii climatici locali sunt toți factori importanți care influențează cantitatea de energie solară pe care o primim în diferite regiuni ale Pământului. 

Înțelegerea acestor factori ne permite să înțelegem mai bine diversitatea climatică a planetei noastre și impactul lor asupra mediului și vieții noastre.

Comentarii