Gandul de vineri

 Gandul de vineri

Din cuvintele intelepte spuse de altii putem mereu sa invatam ceva nou sau sa ne reamintim ceea ce am stiut candva. Voi incerca sa postez in fiecare zi cate un citat scurt care sa contina cuvinte intelepte. Gandul de vineri este de fapt un proverb chinezesc care mie imi place mult. 

Sursa nemultumirii noastre sunt problemele mici. Oamenii nu se impiedica de munti, ci de pietre.

Trimite pe Facebook:

 

 Sau, dupa cum spunem noi, romanii, nu vedem padurea din cauza copacilor. Anumite mici probleme devin uneori sacaitoare, deranjante si mintea noastra se concentreaza asupra lor, uitand ca exista alte treburi, poate mai importante, pe care ar trebui sa ne axam. 

Cum vi se pare ideea de a posta zilnic un mic citat intelept? Va place gandul de vineri pe care l-am ales?




Aici aveti un alt articol, pe care l-am intitulat Ganduri bune pentru prieteni. Va invit sa il vedeti si sper sa va placa. O zi de vineri frumoasa in continuare si nu uitati sa va concentrati atentia pe ceea ce conteaza cu adevarat in viata. Aici aveti un scurt articol cu o selectie de citate frumoase despre viata

Nu exista om pe pamant sa nu aiba vreo nemultumire, oricat de mica ar fi ea. Cei mai multi oameni, cand trec prin asa ceva, incearca sa rezolve problema ca sa scape de nemultumire. 

Din pacate, exista si oameni care asa traiesc, fiind permanent nemultumiti de ceva, permanent gata sa se certe cu toata lumea pentru ca nu le convine una si alta, oameni care considera ca intotdeauna altcineva este de vina pentru problemele cu care ei se confrunta. 

Cu cat exista mai multe mici probleme, cu atat oamenii sunt mai nemultumiti si mai nervosi. Din pacate, acesti oameni nu isi dau seama ca purtandu-se asa isi fac singuri rau, ca nemultumirile lor continua sa se adanceasca si sa devina greu de suportat atat pentru ei, cat si pentru cei din jur. 

Gandul meu de vineri se indreapta catre o cunostinta de demult. Femeia aceasta era vesnic nemultumita si niciodata dispusa sa recunoasca ca macar o parte dintre problemele cu care se confrunta aparusera chiar din vina ei, nu a altcuiva. 

Isi facea singura viata un calvar. Era tot timpul nervoasa, tot timpul epuizata de griji care i se pareau de nerezolvat. Si, desigur, intotdeauna altii erau cauza problemelor sale. 

Cred ca este un cosmar sa traiesti in acest fel, sa te chinui singur cu mii de ganduri, sa vezi numai probleme in jurul tau, uitand sa te mai bucuri de viata, de oamenii din preajma ta, de tot ce e frumos pe pamant. 

Ma gandesc astazi si la cum suntem contruiti noi, oamenii. Vedem ca in lume, din cauza incalzirii globale, apar tot mai multe fenomene meteorologice extreme care ne afecteaza. Totusi, mai nemultumiti suntem de faptul ca nu gasim un loc de parcare in centrul orasului sau ca o batrana se baga in fata noastra la rand la supermarket. 

Cu alte cuvinte, nu ne impiedicam de munti, ci de pietre. 

Sursa nemulțumirii noastre sunt problemele mici. Oamenii nu se împiedică de munți, ci de pietre.

Această frază simplă și profundă conține o înțelepciune adâncă care poate fi aplicată în multe aspecte ale vieții noastre. De multe ori, suntem tentați să căutăm soluții grandioase pentru problemele noastre, să ne concentrăm pe obiectivele mari și să visăm la succesul enorm. Cu toate acestea, de multe ori uităm să acordăm atenție detaliilor și provocărilor mici care apar în calea noastră.

Este important să înțelegem că nu sunt neapărat marile obstacole care ne împiedică să atingem succesul, ci mai degrabă acele mici probleme pe care le ignorăm sau subestimăm. În viață, este adesea combinația de mai multe piedici mici care ne încetinește progresul și ne poate provoca frustrări și nemulțumire.

De exemplu, într-o relație, nu este neapărat o mare problemă de comunicare sau un conflict major care duce la disfuncționalitate, ci mai degrabă lipsa atenției acordate unor lucruri mici, cum ar fi neascultarea, lipsa de empatie sau neglijarea nevoilor celuilalt. Aceste mici detalii pot crea un efect de acumulare și, în cele din urmă, pot slăbi relația.

La fel, în atingerea obiectivelor personale sau profesionale, nu este întotdeauna lipsa de oportunități majore sau de resurse care ne împiedică să reușim, ci mai degrabă neglijarea aspectelor mici, cum ar fi planificarea eficientă a timpului, gestionarea atentă a resurselor financiare sau menținerea unei rutine regulate de dezvoltare personală. Aceste mici pietre aparent insignifiante pot deveni treptat obstacole insurmontabile dacă nu le acordăm atenția cuvenită.

Pentru a evita această capcană, trebuie să fim conștienți de importanța detaliilor și să ne străduim să fim atenți la ele. Trebuie să ne asigurăm că luăm în considerare toate aspectele, atât cele mari, cât și cele mici, și să le abordăm cu seriozitate și dedicație. În acest fel, putem preveni acumularea de probleme și frustrări și putem construi o bază solidă pentru succesul nostru.

De asemenea, este important să cultivăm o mentalitate de perseverență și reziliență. Problemele mici vor apărea inevitabil pe parcursul călătoriei noastre, însă nu trebuie să ne lăsăm descurajați de ele. Dimpotrivă, trebuie să le privim ca pe oportunități de creștere și învățare. Prin abordarea lor cu încredere și hotărâre, putem depăși aceste obstacole și ne putem apropia de succesul pe care îl dorim.

În concluzie, sursa nemulțumirii noastre nu constă în obstacolele mari pe care le întâlnim în viață, ci în problemele mici pe care le ignorăm sau subestimăm. Prin acordarea atenției cuvenite acestor detalii și prin abordarea lor cu hotărâre, putem evita acumularea de frustrări și putem construi o cale de succes. Trebuie să fim conștienți că muntele cel mare poate fi escaladat cu succes, însă trebuie să fim atenți să nu ne împiedicăm de pietrele de pe drum.

Comentarii